Jukka Saari on Etelä-Suomen alueen nuorisoseurojen vuoden ohjaaja

”Tämän tanssiyhteisön myötä olen kasvanut ihmisenä sellaiseksi kuin nyt olen, toteaa Jukka Saari”

Vuoden ohjaaja 2024 on Jukka Saari. Hän on muuntautumiskykyinen ja osaa erinomaisesti toimia kaiken ikäisten tanssijoiden kanssa. Hän ottaa jokaisen ryhmän jäsenen huomioon yksilönä. Tämä monitaituri on luonteeltaan rauhallinen, taitava, joustava ja hyväntuulinen.

Mikä sai sinut aikoinaan aloittamaan ohjaamisen?

Aloitin oman ohjaaja urani apuohjaajana Hollolan Nuorisoseurassa Miinat ja Manut ryhmässä -90 luvun alkupuolella. Tanssin tuolloin itse Matit ja Maijat ryhmässä ja seurassamme oli tarve ohjaajille. Tähän lasten ryhmään, jossa oli paljon poikia, kaivattiin nimenomaan miespuolista ohjaajaa pojille roolimalliksi. Oma harrastukseni oli kehittynyt sille tasolle, että innostuin ajatuksesta kehittää itseäni myös ohjaajana.

Mikä on ohjaamisessa parasta?

Ohjaamisessa parasta on ollut alusta alkaen nähdä tanssijoiden oppimisen ilo. Nautin ihmisten kohtaamisesta sekä itseni haastamisesta uusissa asioissa.

Mieleenpainuvin hetki ryhmän kanssa?

Yksittäistä mieleenpainuvinta hetkeä on todella hankala nimetä. Mieleenpainuvia hetkiä on tullut vuosien saatossa vastaan todella paljon. Yksittäiset hauskat kommellukset ja esimerkiksi omat erikoiset lauluni opetuksen ohessa. Tykkään kovasti rallatella opettaessa ja välillä sylki tuo suuhun mitä ihmeellisimpiä lorutteluja 😊 Näitä on useammat kerrat naurettu tanssijoiden kanssa.

Onko tapahtunut jotain kommelluksia tai muita sattumuksia, joita haluaisit jakaa muiden kanssa?

Mallusjoen kansantanssijoiden kanssa kävimme esiintymismatkalla Australiassa ja paluulentomme Sydneystä lähti myöhässä ja tämän vuoksi myöhästyimme jatkolennolta Singaporesta Helsinkiin. Vajaan tunnin myöhästyminen aiheutti 40 hengen seurueelle melkoisia mutkia matkaan. Uudet jatkoyhteydet osoittautuivat melkoiseksi ralliksi. Ensin lento Tokioon, siellä hotelliin lepäämään kuudeksi tunniksi. Siitä jatkolento Pariisiin ja viiden tunnin odottelun jälkeen lento Helsinkiin. Tuolla paluumatkalla oltiin n. 45 tuntia. Mutta matkailu avartaa ja nähtiinpä monta lentokenttää 😊

Terveiset muille

Haluan kiittää kaikkia tanssijoita ja ryhmiä, joita olen saanut tähän mennessä ohjata. Jo yli 30 vuotta olen saanut tätä työtä tehdä ja nauttia ihmisten ja ryhmien kohtaamisesta. Tämän tanssiyhteisön myötä olen kasvanut ihmisenä sellaiseksi kuin nyt olen. Ohjaaminen on antanut minulle valtavasti ja toivon, että olen omalta osaltani onnistunut siirtämään näitä tuntemuksia myös ohjauksessani olleille tanssijoille 😊

Jukka Saari on aloittanut kansantanssin harrastajaohjaajana jo 1990-luvun alussa Hollolan Nuorisoseurassa. Kansantassiopettajakoulutuksesta hän valmistui 2000-luvun alussa, ja tanssia hän on opettanut siitä asti muun työn ohella. Hän on monipuolinen ohjaaja ja ohjannut niin lasten, nuorten, aikuisten kuin seniorienkin tanssiryhmiä. Hän on opettanut pitkään sekä Mallusjoen Nuorisoseurassa että Lahden Tanhuujissa kansantanssia. Hän pitää perinteistä ja se näkyy myös hänen opetuksessaan.

Vuoden ohjaajan on valinnut Suomen Nuorisoseurat Ry:n valtuuston jäsenet Johanna Hakala ja Anni Lång seuroista tulleiden esitysten pohjalta.