Alueellinen tanssiralli kokosi Etelä-Suomen kansantanssiryhmät yhteen

Yleispalaute

Arviointiraati haluaa kiittää kaikkia tanssijoita, opettajia, ohjaajia, apuohjaajia sekä tanssijoiden huoltajia ja muita läheisiä, jotka elivät tänään hienosti katsomossa mukana kaikkien esitysten aikana. Tunnelma oli kannustava ja esiintyjät saivat uutta intoa ja iloa esityksiinsä taputusten aikana. Raati toivoo, että saadusta palautteesta on hyötyä ohjaajille ja palautetta voi työstää yhdessä ryhmän kanssa eteenpäin.

Nähdyt esitykset olivat hyvin harjoiteltuja ja ryhmille sopivia. Erityisen iloisia raati oli perinteisten tanssien ja leikkien tuomisesta lavalle. Erilaisia kuvioita nähtiin paljon ja ne osattiin hyvin. Tanssijat ottivat hyvin tilan haltuun. Myös kuvioihin siirtymisiä oli mietitty ja harjoiteltu.  Raati toivoo ylävartalon ja käsien käyttöön napakkuutta ja tanssillisuutta. Miten kädet toimivat osana kehoa ja miten käsien käyttö tukee tanssia ja liikettä.  

Tänä vuonna kuultiin paljon laulua, mikä ilahdutti raatia kovasti. Myös upeita soolonumeroita ja kuuluvaa replikointia oli esityksissä. Useissa ryhmissä luotettiin omaan lauluun tanssiessa, hienoa!

Esiintymiseen ja lavalla olemiseen oli myös kiinnitetty huomioita. Katseiden suuntaamista kannattaa pohtia, milloin on katse parissa, milloin katsekontakti löytyy piirin tai kuvion toiselta puolelta ja milloin katsotaan yleisöön. Edelleen kannustetaan ryhmää yhteisiin ilmaisuharjoituksiin sekä siihen, miten esiintyjän rooli säilyy koko esityksen ajan, erityisesti silloin, kun ollaan selkä yleisöön päin.

Askelissa raati toivoo ryhmiltä edelleen paljon perusaskeleiden kertaamista ja harjoittamista. Päkiöillä oloa tulee harjoittaa samoin kuin jalan rullaamista ja tanssin hytkettä, jotta askeleet saadaan liukumaan liikkeen suuntaisesti.

Esityksissä nähdyt asukokonaisuudet olivat tarkkaan harkittuja, esityksiin sopivia ja selvästi esiintyjille mieluisia. Tänä vuonna nähtiin paljon kansallispukuja tai puvun osia yhdistettynä muihin vaatteisiin, puvustukset oli kautta linjan onnistuneet hyvin.

Raati toivoo myös ohjaajia pohtimaan valittujen musiikkien tempoja. Pienille usein nopeampi tempo on sopivampi.

Kaiken kaikkiaan konserteissa nähtiin hienosti harjoitellut 14 esitystä. Onnea kaikille ryhmille onnistuneesta päivästä, ja iloa tuleviin kevätkonsertteihin ja tanssin harjoitteluun yhdessä.

Arviointi ja sarjanimeäminen: Ella Rautamies, Jukka Saari ja sihteerinä Pirita Laiho