Taiteilijanuoret näyttelijä Ida Raekorpi ja tanssija Mitja Pilke Paavo Väyrysen Rahaston palkinnon saajiksi

Teatteriaktiivi Ida Raekorpi Koirakiven Nuorisoseuralta Mäntyharjulta sekä Oulussa ja Joensuussa vaikuttanut kansantanssitaitaja Mitja Pilke Nuorisoseura Motorasta vastaanottivat tunnustuspalkinnon Paavo Väyryseltä nuorisoseurakokouksessa Tampereella. Palkinto jaettiin 9. kertaa.

Näyttelijä ja laulaja koko ikänsä

Nyt 25-vuotias Ida Raekorpi kiinnostui teatteriharrastuksesta jo nuorena. Hän kävi Mäntyharjun kansalaisopiston nuorille suunnatuilla teatterikursseilla ja toimi sen jälkeen monta vuotta Koirakiven nuorisoseuran teatteritoiminnassa.

Raekorpi on energiallaan onnistunut innostamaan muita nuoria mukaan teatteriharrastuksen pariin. Musiikillisesti lahjakas nainen on aktiivisesti jakanut osaamistaan ja kouluttanut muita teatteriryhmäläisiä esimerkiksi laulussa. Kesällä 2015 hän teki pääosan musiikkikomediassa Aikuinen nainen, jossa hänellä oli useita soololauluja ja muita lauluosuuksia. Lisäksi hän hyppäsi näyttämöltä kulissien taakse ja hoiti ison teatteriproduktion pääsylippujen varausmyynnin ja järjestön sihteerin tehtäviä.

Hulivilistä poikien esikuvaksi

Nykyään 23-vuotias Mitja Pilke aloitti kansantanssin harrastuksen joensuulaisessa Nuorisoseura Motorassa Jarmo ja Mari Lehikoisen ohjauksessa pienenä alakoululaisena. Moni muistaa tuon pitkähiuksisen hulivilin, joka säkenöi lavalla jo nuorena poikana.

Päätettyään koulunsa Joensuussa ja suoritettuaan siviilipalveluksen Pilke pääsi opiskelemaan tanssinopettajaksi Oulun seudun ammattikorkeakouluun suuntautumisvaihtoehtonaan kansantanssi. Oulussa hän oli mukana luomassa Nuorisoseura Vilikkaan Tanssiteatteri Hämyä, missä nuorukainen pääsi kehittämään myös teatteri-ilmaisun taitojaan.

Tällä hetkellä Pilke opettaa Joensuun Motorassa monia ryhmiä lapsista edistyneisiin tanssijoihin ja tanssii itse Tanssiteatteri Hämyssä. Hän haluaa olla esikuva erityisesti tanssiville pojille.

Tunnustusta nuorille taiteilijoille

Paavo Väyrynen on ollut nuoruusvuosinaan aktiivinen nuorisoseuralainen Keminmaalla ja nuorisoseuralaisuus on hänelle edelleen lähellä sydäntä. Viime vuonna Väyrynen käsikirjoitti ja ohjasi näytelmän Kahden Kemin patriarkka, jossa hän myös näytteli.

Vuonna 1998 täyttäessään 50 vuotta Väyrynen järjesti isot juhlat Ostrobotnialla. Hän ei halunnut lahjaksi tavaraa, vaan halusi ohjata onnittelurahat nuorisoseurojen nuorten taiteilijoiden ja harrastajien tukemiseen. Aiheiksi valikoitui Väyrysen oma intohimo teatteri ja mukaan otettiin myös nuorisoseurojen toinen suuri harrastus kansantanssi.

Palkinnoksi nuorten taiteilijoiden teoksia

Myös Paavo Väyrysen rahaston palkinnoilla halutaan tukea nuoria taiteilijoita. Tänä vuonna valitut teokset ovat valokuvaaja Saara Mansikkamäen kuva erämaan rauhasta Kilpisjärven Mallan luonnonpuistosta ja Jirina Alangon teos OZ Queer.

”Määritelmät lonksuvat suussa kuin irronneet tekarit, eivätkä pure kiinni oikein mihinkään. Kun kysyvät ammattia, vastaan kuvajournalisti mutta lisään, että se lausutaan menninkäinen”, kuvailee Mansikkamäki itseään. Valokuva erämaasta on otettu syyskuun alussa, jolloin sää oli ollut parin päivän ajan pilvinen ja sateinen. ”Iltapäivällä tuuli alkoi kuitenkin hajottaa pilvilauttoja, päästää aurinkoa lävitseen. Valon valuessa kohti puunlatvoja erämaan rauha tuntui korostuneen syvältä”, Mansikkamäki kertoo.

Lahden Muotoiluinstituutissa opiskeleva JIRINA toimii freelancer-valokuvaajana Suomessa ja Iso-Britanniassa. Hänen tavoitteensa video- ja valokuvaajana on olla ennakkoluuloton ja provokaativinen, unohtamatta hupsua hullunkurisuutta. Teos OZ Queer tähtää juurikin tähän: pako harmaasta arjesta kohti säkenöivää queer-seikkailua. Jospa elämä sateenkaaren toisella puolella onkin parempaa?